Ahlan Wasahlan Wamarhabanbikum...

~Aku Ingin Menggembirakan Setiap Orang...~

Posted by fieza | Posted in | Posted on 9:15 PG


Bagaimana Cara Untuk Menggembirakan Orang???
Ayuh !!! Ikutilah beberapa tips di bawah ini. Insya Allah berjaya...=)
a) Mestilah dengan wajah yang selalu cerah dan ceria.
* Rasulullah sentiasa berwajah ceria, baginda pernah bersabda :" Janganlah terlalu membebani jiwamu dengan segala kesyugulan hati. Hiburkanlah dirimu dengan hal-hal yang ringan dan lucu, sebab bila hati terus dipaksakan memikul bebanan-bebanan yang berat, ia akan menjadi buta ".
b) Senyuman Yang Tulus :
* Rasulullah sentiasa tersenyum manis sekali dan ini sangat menyenangkan bagi siapa pun yang menatapnya. Senyuman adalah sedekah, senyuman yang tulus sebenarnya mempunyai daya sentuh yang dalam ke lubuk hati siapa pun, senyuman adalah nikmat Allah s.w.t yang besar bagi manusia yang mencintai kebaikan. Senyuman tidak dimiliki oleh orang-orang yang keji, sombong, angkuh, dan orang yang busuk hati.
c) Kata-kata Yang Santun Dan Lembut :
*Pilihlah kata-kata yang paling sopan dan sampaikan dengan cara yang lembut, kerana sikap seperti itulah yang dilakukan Rasulullah ketika berbincang dengan para sahabatnya, sehingga terciptalah suasana yang menyenangkan . Hindari kata yang kasar, menyakitkan, merendahkan, mempermalukan, serta hindari pula nada suara yang keras dan berlebihan.
d) Senang Menyapa & Mengucapkan Salam :
* Usahakanlah anda selalu menjadi orang yang paling dahulu menyapa dan mengucapkan salam. Jabatlah tangan kawan anda penuh dengan kehangatan dan lepaslah tangan sesudah dilepaskan oleh orang lain, kerana demikianlah yang dicontohkan Rasulullah . Jangan lupa untuk menjawab salam dengan sempurna dan penuh perhatian
e) Bersikap Sopan & Penuh Penghormatan:
* Jika Rasulullah berbincang dengan para sahabatnya , baginda berusaha menghormati mereka dengan cara duduk yang penuh perhatian, ikut tersenyum jika sahabatnya melucu, dan ikut merasa takjub ketika sahabatnya mengisahkan hal yang mempesona sehingga setiap orang merasa dirinya sangat diutamakan oleh Rasulullah.
f) Senangkan Perasaannya :
* Pujilah dengan tulus ikhlas dan tepat terhadap sesuatu yang layak dipuji sambil anda kaitkan dengan kebesaran Allah sehingga yang dipuji pun teringat akan sumber nikmat yang didapatnya, sampaikan ucapan terima kasih dan jangan lupa mendoakan dia. Hal ini akan membuatnya merasa bahagia. Dan ingtlah, jangan sekali-kali bakhil untuk berterima kasih.
g) Penampilan Yang Menyenangkan :
* Gunakanlah pakaian yang rapi, kemas, dan harum. Menggunakan pakaian yang baik bukanlah tanda kesombongan, Allah s.w.t Maha Indah dan menyukai keindahan, tentu sahaja dalam batas yang sesuai syariat yang disukai Allah.
h) Maafkan Kesalahannya :
* Jadilah pemaaf yang berlapang dada dan ikhlas terhadap kekurangan dan kesalahan orang lain kepada anda , kerana hal ini akan membuat bahagia dan senang siapa pun yang pernah melakukan kesilapan terhadap anda, dan tentu hal ini akan menaikkan imej anda di hatinya.
Begitulah beberapa tips yang Rasulullah sendiri telah berikan contoh kepada kita sebagai umat Islam untuk mengikutinya & mempraktikkan dalam kehidupan seharian kita insya Allah. Semoga dari apa yang di coretkan dan dikongsi ini harap dapat diambil isi2 penting di dalamnya agar sama2 kita melaksanakannya dan memperbaiki lagi segala kekurangan dan kelemahan yang ada. Semoga ukhuwah yang sudah terbina & ingin dibina dapat dikukuhkan lagi dengan hikmah -hikmah dan qudwatul hasanah yang diberikan oleh pimpinan besar & idola kita Nabi Muhammad s.a.w Rasul Ambiya'. Insya Allah . Syukran. ^.^

Comments (0)

Catat Ulasan

Sahabat Handai...(Ukhuwah Mahabbah)

Create your own banner at mybannermaker.com!